Συγκομιδή της ελιάς-Χρήσιμες συμβουλές

Συγκομιδή της ελιάς-Χρήσιμες συμβουλές

Η συγκομιδή της ελιάς πραγματοποιείται στη χώρα μας από τα τέλη Οκτωβρίου έως και τον Δεκέμβριο. Ο καρπός της ελιάς είναι πολύτιμος για εμάς τόσο για τα θρεπτικά του συστατικά αλλά και για την οικονομία της χώρας μας. Παρακάτω ακολουθούν πολύτιμες πληροφορίες για την εύκολη συγκομιδή του.

Επιτραπέζιες ελιές (Καλαμών, Αμφίσσης, Μανάκι, Χαλκιδικής, Πρασινολιά κ.λ.π.)

Οι καρποί συγκομίζονται συνήθως με το χέρι είτε μηχανικά.

1) Με το χέρι: Η συγκομιδή της ελιάς με το χέρι εφαρμόζεται σε μεγάλους καρπούς που προορίζονται για επιτραπέζια χρήση. Ο σκοπός είναι η αποφυγή τραυματισμών τους και υποβάθμιση της ποιότητας και της εμφάνισης.

2) Μηχανική συλλογή. Η μηχανική συγκομιδή της ελιάς εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια κυρίως στις ελιές Καλαμών όταν είναι ώριμες γιατί πέφτουν εύκολα από τα δέντρα. Η μηχανική συλλογή προτιμάται όταν έχουμε μεγάλη παραγωγή και για να μειώσουμε το χρόνο συγκομιδής. Κάτω από τα δέντρα στρώνονται πράσινα δίχτυα ή πανιά. Οι βρώσιμες ελιές που συλλέγονται τοποθετούνται σε διχτυωτά σακιά ή πλαστικά τελάρα για την μεταφορά τους στο συσκευαστήριο.

Ελαιοποιήσιμες ελιές (Κορωνέικη, Λαδολιά, Αγουρομανακολιά, Αδραμυττινή κ.λ.π.)

Οι μέθοδοι συγκομιδής του ελαιόκαρπου είναι οι εξής:
1) Με χρήση πλαστικών χτενιών με πλαστικά ή ξύλινα χερούλια και συλλεκτικά πανιά (ελαιόπανα) ή δίχτυα (ελαιόδιχτα) που στρώνονται κάτω από τα δένδρα. Η συλλογή γίνεται από το έδαφος και η συσκευασία τους σε διχτυωτά σακιά ή πλαστικά τελάρα.
2) Με ραβδισμό (κτύπημα) με ξύλινα ή αλουμινένια ραβδιά (τέμπλες) και συλλεκτικά πανιά (ελαιόπανα) ή δίχτυα που στρώνονται κάτω από τα δένδρα. Η συλλογή γίνεται από το έδαφος και η συσκευασία τους σε διχτυωτά σακιά ή πλαστικά τελάρα.

Συμβουλή: Το ελαιόλαδο πρέπει να αποθηκευτεί σε ειδικά ανοξείδωτα δοχεία ώστε να μην χαλάσουν η γεύση και οι πολύτιμες για εμάς ιδιότητες του (τάγγισμα).

Στο κατάστημα ΄΄ΓΕΩΠΟΝΟΣ΄΄ θα βρείτε χτένια, τέμπλες συγκομιδής, ελαιόδιχτα, ελαιόπανα, διχτυωτά σακιά. Επίσης θα βρείτε νταμιτζάνες καθώς και ανοξείδωτα δοχεία για τη διατήρηση του ελαιόλαδου για ολόκληρη τη χρονιά. Δείτε τα εδώ

Related posts

Χειμωνιάτικη φροντίδα του γκαζόν-Απλές συμβουλές

Για να διατηρήσουμε υγιές και όμορφο το γκαζόν όλο το χρόνο θα χρειαστεί να το περιποιηθούμε ακόμα και το χειμώνα. Με τη χειμωνιάτικη φροντίδα του γκαζόν, θα το βοηθήσουμε να ανταπεξέλθει στις δύσκολες χειμωνιάτικες συνθήκες και να είναι έτοιμο την επόμενη άνοιξη. Για να πετύχουμε τα παραπάνω δεν έχουμε...

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς-Μάθετε περισσότερα

O δάκος είναι ο σοβαρότερος εχθρός που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ελαιοπαραγωγοί στην Ελλάδα. Προσβάλλει τα δένδρα που φέρουν καρπούς τους οποίους καθιστά μη εμπορεύσιμους και μπορεί να μειώσει την παραγωγή έως και 60%!!!  Όλες οι ποικιλίες ελιάς προσβάλλονται από το δάκο είτε σε μικρότερο είτε σε μεγαλύτερο βαθμό....

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελεσματική προστασία από τα φίδια-Μάθετε περισσότερα

Προστατευτείτε από τα φίδια Τα φίδια ανήκουν στην κατηγορία των ερπετών και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα από τον Μάρτιο έως και τον Οκτώβριο. Τους κρύους μήνες πέφτουν σε χειμερία νάρκη. Τα φίδια τρέφονται με τρωκτικά, σαύρες αλλά και με έντομα. Είναι ψυχρόαιμα ζώα και για αυτό τον λόγο καταφεύγουν σε...

Διαβάστε περισσότερα