Φύτευση βολβών και σπόρων-Προτάσεις και συμβουλές

autumn3

Το φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή που πρέπει να φροντίσουμε για τα λουλούδια που θα απολαμβάνουμε την άνοιξη. Οι βολβοί αυτοί θα μας δώσουν υπέροχα λουλούδια όταν έρθει η ώρα τους να ανθίσουν. Η κατάλληλη θέση είναι ζωτική για να ευδοκιμήσουν και να ανθίσουν αυτοί οι προάγγελοι της άνοιξης. Η σωστή φύτευση βολβών και σπόρων είναι υψίστης σημασίας για επιτυχημένο φύτρωμα. Εάν θέλετε να μην μοιάζει ο κήπος σας στημένος αλλά να δημιουργεί την εντύπωση του φυσικού, φροντίστε η φύτευση βολβών να είναι διάσπαρτη στον χλοοτάπητα. Αν οι βολβοί έχουν μεγάλο μέγεθος και πρέπει να φυτευτούν σχετικά βαθιά, χρησιμοποιήστε φυτευτήρι βολβών. Αν πάλι πρόκειται να φύτευση βολβών μικρού μεγέθους, χαράξτε ένα μικρό παραλληλόγραμμο στον χλοοτάπητα. Μετά αποκολλήστε το προσεχτικά σαν να σηκώνετε ένα χαλί και αφού τοποθετήσετε τους βολβούς στο χώμα, ξαναβάλτε το στην θέση του. Δείτε εδώ τη μεγάλη ποικιλία μας σε βολβούς και σπόρου

Βολβοί φθινοπωρινής φύτευσης

Άλλιο (Allium)

Πολλαπλασιάζεται με βολβίδια το φθινόπωρο. Αναπτύσσεται σχεδόν σε όλα τα εδάφη αλλά ευδοκιμεί στα βαθιά, πλούσια και ελαφρά αμμοπηλώδη, που δέχονται άφθονο ήλιο και αποστραγγίζονται καλά. Συμπεριφέρεται σαν αγριολούλουδο και ανθίζει την άνοιξη και το καλοκαίρι. Στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου οι βολβοί δε θα πρέπει να ποτίζονται, για να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση, μέχρι να επαναφυτευθούν το φθινόπωρο.

Αμαρυλλίδα

Το φθινόπωρο πολλαπλασιάζεται με σπόρους “πρεπαρέ”. Έτσι καταφέρνει και ανθίζει στο πρώτο χρόνο φύτευσης της δύο φορές. Τα μεγάλα και εντυπωσιακά της άνθη προβάλλονται επιβλητικά και δημιουργούν πλούσιες και ζωηρές αντιθέσεις.

Ανεμώνα

            Πολλαπλασιάζεται με κονδύλους το φθινόπωρο. Αναπτύσσεται σχεδόν σε όλα τα εδάφη, αλλά προτιμά τα ελαφρά αμμοπηλώδη, ηλιόλουστα ή λίγο σκιερά και καλά αποστραγγιζόμενα. Καλό είναι να προστατεύονται τα φυτά, από τους ισχυρούς ανέμους ιδιαίτερα κατά την ανθοφορία τους.

Ιρις

            Τις χωρίζουμε σε δυο μεγάλες κατηγορίες: σε βολβώδεις, που καλλιεργούνται για κομμένα άνθη και σε ριζωματώδεις που είναι κατάλληλες για τον κήπο. Φυτεύονται νωρίς το φθινόπωρο ή την άνοιξη. Ευδοκιμούν σε όλα τα ηλιαζόμενα και καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη. Οι βολβοί απαιτούν πλουσιότερα εδάφη σε οργανική ουσία και καλό είναι να προστατεύονται από τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα.

Κρίνος

            Πολλαπλασιάζεται με βολβούς που φυτεύονται το φθινόπωρο ή την άνοιξη. Ευδοκιμεί σε ηλιαζόμενα εδάφη. Τα άνθη του όμοια με αυτά του κρίνου της Παναγίας, ρόδινα σε σχήμα τρομπέτας, ανθίζουν την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Κρόκος

Πολλαπλασιάζεται με βολβίδια που φυτεύονται το φθινόπωρο. Αναπτύσσεται σε όλα τα εδάφη, αλλά ευδοκιμεί στα ελαφρά και ηλιαζόμενα, που διαθέτουν αρκετή υγρασία και οργανική ουσία. Αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα.

Κυκλάμινο

Πολλαπλασιάζεται με σπόρο και κονδύλους οι οποίοι φυτεύονται το φθινόπωρο σε εδάφη ελαφρά όξινα, πλούσια σε οργανική ουσία, ελαφρώς σκιαζόμενα. Είναι ευπαθές στον πολύ ήλιο και την υπερβολική υγρασία.

Νάρκισσος

            Πολλαπλασιάζεται με βολβούς το φθινόπωρο. Ευδοκιμεί στα βαθιά, πλούσια, ηλιαζόμενα και καλά αποστραγγιζόμενααμμοαργιλλώδη και αργιλλοασβεστώδη εδάφη. Ανθεκτικός σε ακραίες θερμοκρασίες.

Βολβοί ανοιξιάτικης φύτευσης

Νεραγκούλες

Ανθίζουν τις τελευταίες ημέρες του χειμώνα ή τις πρώτες της άνοιξης, με πανέμορφα άνθη που διατηρούνται εντός και εκτός σπιτιού.

Τουλίπα

            Πολλαπλασιάζεται με βολβούς το φθινόπωρο. Ανπτύσσεται σχεδόν σε όλα τα εδάφη, αλλά ευδοκιμεί στα ελαφρά αμμοπηλώδη, ηλιαζόμενα και πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία. Τα άνθη της τουλίπας διατηρούνται αρκετά όταν κόβονται από τον κήπο πριν ανοίξουν, δηλαδή στο στάδιο του κλειστού άνθους. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες που έχουν διαφορετική εποχή άνθισης. Οι πρώιμες ανθίζουν τον Μάρτιο-Απρίλιο και οι όψιμες τον Μάιο.

Υάκινθος

            Πολλαπλασιάζεται με βολβούς το φθινόπωρο. Μπορεί να καλλιεργηθεί στον κήπο ή σε γλάστρες. Στον κήπο απαιτεί έδαφος βαθύ, πλούσιο, ελαφρύ και καλά αποστραγγιζόμενο. Ανθίζει τον Μάρτιο- Απρίλιο. Σε γλάστρες επιτυγχάνεται πρώιμη άνθιση. Ανθίζει τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο.

Φρέζια

Πολλαπλασιάζεται με βολβούς το φθινόπωρο. Ευδοκιμεί σε εδάφη πλούσια, καλά αποστραγγιζόμενα, ημισκιερά ή σκιερά και με ικανοποιητική υγρασία. Ανθίζει τον Απρίλιο-Μάιο. Ανθεκτική στη σκιά και το ψύχος, δεν ανέχεται τα ξηρά, ηλιαζόμενα εδάφη.

Main Menu