Αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς-Μάθετε περισσότερα

Αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς-Μάθετε περισσότερα

O δάκος είναι ο σοβαρότερος εχθρός που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ελαιοπαραγωγοί στην Ελλάδα. Προσβάλλει τα δένδρα που φέρουν καρπούς τους οποίους καθιστά μη εμπορεύσιμους και μπορεί να μειώσει την παραγωγή έως και 60%!!!  Όλες οι ποικιλίες ελιάς προσβάλλονται από το δάκο είτε σε μικρότερο είτε σε μεγαλύτερο βαθμό. Η προσβολή ξεκινάει τον Ιούλιο και σταματά τέλη Σεπτεμβρίου ή και αργότερα, οπότε αυτό το διάστημα καλό είναι να αντιμετωπιστεί με συμβατικά φυτοφάρμακα ή με βιολογικά μέσα. Αναλυτικότερα για την αντιμετώπιση του δάκου προτείνονται:

Α) Χρησιμοποίηση παγίδων: Οι παγίδες χρησιμοποιούνται είτε για να καθορίσουμε το πότε θα ψεκάσουμε με εντομοκτόνα είτε για να μειώσουμε τον πληθυσμό του δάκου. Υπάρχουν αρκετοί τύποι δακοπαγίδας. Ο πιο γνωστός είναι το DACUS STICK το οποίο είναι μια πράσινη ράβδος με κόλλα η οποία έχει στο εσωτερικό της προσελκυστικό που βοηθά στην παγίδευση του δάκου. Η επόμενη είναι η δακοπαγίδα σε σακουλάκι η οποία έχει στο εσωτερικό της προσελκυστική ουσία αλλά η εξωτερική της επιφάνεια είναι εμποτισμένη με εντομοκτόνο. Η τρίτη παγίδα μπορεί να είναι ένα πλαστικό μπουκάλι ή σφαίρα μέσα στα οποία έχουμε βάλει κάποιο προσελκυστικό μαζί με εντομοκτόνο.

Β) Ψεκασμοί φυλλώματος: Το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου ψεκάζουμε με εντομοκτόνα σκευάσματα ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες της ετικέτας. Πρέπει να ψεκαστούν καλά όλα τα φύλλα του ελαιόδεντρου. Εννοείται πως ο τελευταίος ψεκασμός πρέπει να απέχει χρονικά από την ημέρα συγκομιδής σύμφωνα με τις οδηγίες του φυτοφαρμάκου.

Γ) Δολωματικός ψεκασμός: Ψεκάζουμε καλά 1 κάθε 2-5 ελαιόδεντρα. Ο ψεκασμός περιέχει κάποιο προσελκυστικό (πχ εντομέλα) μαζί με εντομοκτόνο. Εναλλακτικά μπορούμε να ψεκάσουμε ένα κλαδί γεμάτο ελιές σε κάθε δέντρο.

Δ) Βιολογικοί ψεκασμοί: Εφαρμόζουμε όπως και στους ψεκασμούς φυλλώματος με τη σημαντική διαφορά πως χρησιμοποιούμε βιολογικά σκευάσματα όπως το SILIT, NUTRYACTION και METAB.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο το κράτος κάνει ψεκασμούς, σε κάποιες περιοχές, για την αντιμετώπιση του δάκου.

Related posts

Χειμωνιάτικη φροντίδα του γκαζόν-Απλές συμβουλές

Για να διατηρήσουμε υγιές και όμορφο το γκαζόν όλο το χρόνο θα χρειαστεί να το περιποιηθούμε ακόμα και το χειμώνα. Με τη χειμωνιάτικη φροντίδα του γκαζόν, θα το βοηθήσουμε να ανταπεξέλθει στις δύσκολες χειμωνιάτικες συνθήκες και να είναι έτοιμο την επόμενη άνοιξη. Για να πετύχουμε τα παραπάνω δεν έχουμε...

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελεσματική προστασία από τα φίδια-Μάθετε περισσότερα

Προστατευτείτε από τα φίδια Τα φίδια ανήκουν στην κατηγορία των ερπετών και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα από τον Μάρτιο έως και τον Οκτώβριο. Τους κρύους μήνες πέφτουν σε χειμερία νάρκη. Τα φίδια τρέφονται με τρωκτικά, σαύρες αλλά και με έντομα. Είναι ψυχρόαιμα ζώα και για αυτό τον λόγο καταφεύγουν σε...

Διαβάστε περισσότερα

Η καλύτερη προστασία από τα κουνούπια-Διαβάστε εδώ

Τα κουνούπια είναι τα σημαντικότερα αιμομυζητικά αρθρόποδα στη Γη. Είναι υπεύθυνα για τη μετάδοση θανατηφόρων ασθενειών όπως ελονοσία, κίτρινος πυρετός, δάγκειος πυρετός, εγκεφαλίτιδες κ.α. Στη χώρα μας έχει εμφανισθεί τα τελευταία χρόνια και το κουνούπι Τίγρης. Τα κουνούπια τρέφονται συνήθως με νέκταρ και γύρη όμως τα θηλυκά χρειάζονται και...

Διαβάστε περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *