Παρτέρια κήπου και λαχανόκηποι-Συμβουλές και ιδέες

beautifulveggiegarden-1000

Τα παρτέρια κήπου είναι το ξεχωριστό μέρος του κήπου στο οποίο καλλιεργούνται συνήθως λουλούδια ή άλλα καλλωπιστικά φυτά. Με λίγη διάθεση και μεράκι η συντήρηση του παρτεριού γίνεται απλή και ευχάριστη απασχόληση.

Ιδέες

Αρχικά, αφαιρούμε όλες τις νεκρές κορυφές των λουλουδιών επειδή χαλούν την εικόνα του μπαλκονιού ή του κήπου. Τα μονοετή ή εποχικά φυτά δεν πρέπει να παραμένουν περισσότερο από τη διάρκεια ζωής τους στο χώμα ή τις γλάστρες. Μερικά από τα λουλούδια που ευδοκιμούν το φθινόπωρο στα παρτέρια κήπου είναι τα χρυσάνθεμα, οι πανσέδες και τα κυκλάμινα. Αυτά τα αγοράζουμε έτοιμα και ανθισμένα και τα μεταφυτεύουμε σε δικές μας γλάστρες. Χρώμα και άρωμα στα παρτέρια κήπου μπορούν ακόμα να δώσουν τα μοσχομπίζελα. Φροντίστε να υπάρχει κάποια πέργκολα ώστε να αναρριχηθούν. Οι προνοητικοί που φύτεψαν τις ντάλιες τον Ιούλιο τώρα θα τις δουν να ανθίζουν. Φροντίστε το πότισμα τους και αφαιρέστε τα μικρότερα μπουμπούκια, για να έχετε περισσότερα και αραιότερα άνθη. Είναι η εποχή να βάλετε ένα καλό οργανικό λίπασμα στις τριανταφυλλιές και να φροντίσετε το πότισμα να γίνεται όσο το δυνατόν στις ρίζες. Εποχή κλαδέματος είναι και για πελαργόνια και γεράνια, αλλά μην βιαστείτε να πετάξετε όσα περίσσεψαν γιατί μπορεί να βγάλουν ρίζες.

Φθινοπωρινές ιδέες

Το φθινόπωρο προσφέρεται ιδανικά για να φτιάξετε τον δικό σας λαχανόκηπο, είτε στον κήπο σας είτε σε γλάστρες στη βεράντα, στις οποίες έχετε βέβαια τοποθετήσει το κατάλληλο χώμα. Στον ιδιωτικό σας λαχανόκηπο μπορείτε να συμπεριλάβετε διάφορα είδη.

Σπόροι και φυτά
– Ραπανάκι και σπανάκι. Δεν χρειάζεται η προσθήκη λιπάσματος αφού μπορούν να αναπτυχθούν με φυσικό τρόπο. Μετά το φύτεμα ετοιμαστείτε να τα καταναλώσετε ακόμα και μέσα σε ένα μήνα.
– Μαϊντανό, σέλινο και άνηθο. Η συνταγή είναι τόσο απλή όσο μερικά σποράκια σε μικρά γλαστράκια σε ένα προστατευμένο από τις βροχές σημείο του μπαλκονιού σας. Σε λίγες μόνο ημέρες τα αρωματικά αυτά φυτά θα είναι έτοιμα προς κατανάλωση! Επίσης για τις περιοχές με ήπιο χειμώνα μπορείτε να επιλέξουμε τη ρόκα, άνηθο, ραπανάκι, παντζάρι, ραδίκι, και καρότα.
– Λάχανα, μπρόκολα και κουνουπίδια. Αυτά αν φυτευτούν τον Σεπτέμβριο θα μπορούν να καταναλωθούν περί τα τέλη Δεκεμβρίου αφού χρειάζονται τον χρόνο τους για να αναπτυχθούν σωστά. Λάβετε υπόψη όμως ότι τα είδη αυτά ευδοκιμούν καλύτερα σε λαχανόκηπο του κήπου και όχι της βεράντας.
– Είναι ακόμη καλή εποχή για το φύτεμα πράσων, κρεμμυδιών, κουκιών, σκόρδων. Διανύουμε την ιδανική εποχή για φύτεμα λαχανικών, τα οποία μπορούν άνετα να αναπτυχθούν σε μποστάνια και σε μεγάλες ζαρντινιέρες. Φροντίστε να έχετε πρώτα σκάψει ελαφρά το ανώτερο επίπεδο του χώματος και να τοποθετήσετε μια μικρή ποσότητα λιπάσματος ή κοπριάς. Ένας γενικός κανόνας για τη φύτευση είναι το βάθος να είναι περίπου τρεις φορές το μέγεθος του σπόρου.

Οι χρόνοι ωρίμανσης των καρπών του κάθε λαχανικού κυμαίνονται κατά κανόνα από 50 έως 90 ημέρες.  Το πότισμα τους πρέπει να είναι συχνό και σταθερό, π.χ. κάθε 48 ώρες, κατά προτίμηση νωρίς το πρωί. Αναφορικά με το πότισμα των λαχανικών περισσότερες πληροφορίες θα σας δώσει ο γεωπόνος στο κατάστημα μας. Δείτε εδώ μεγάλη ποικιλία από σπόρους και φυτά

Main Menu