Σωστή λίπανση της ελιάς – Πότε και πως λιπαίνουμε

λίπανση της ελιάς

Γενικά

Το λίπασμα θεωρείται ως η τροφή της τροφής μας. Η σωστή λίπανση της ελιάς έχει ως σκοπό τη καλή ανάπτυξη των δένδρων και την πλούσια παραγωγή. Για να πάρουμε υψηλές και ποιοτικές παραγωγές ελαιοκάρπου, θα πρέπει να προμηθεύσουμε τα δένδρα με όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται. Προτού προβούμε στην αγορά και εφαρμογή κάποιου λιπάσματος, καλό θα είναι να λάβουμε υπόψη διάφορες παραμέτρους.

1) τα στοιχεία της ανάλυσης εδάφους ή φυλλοδιαγνωστικής

2) το ιστορικό λιπάνσεων των τελευταίων δύο ετών και

3) αν η χρονιά που αναμένουμε είναι παραγωγική ή όχι.

Οι συγκεκριμένες πληροφορίες θα μας βοηθήσουν στην επιλογή του κατάλληλου λιπάσματος (όχι απαραίτητα και του πιο ακριβού) για τα ελαιόδενδρα.

Η βασική λίπανση της ελιάς πραγματοποιείται συνήθως τον Δεκέμβριο (ξερικοί ελαιώνες) έως τον Φεβρουάριο (ποτιστικοί ελαιώνες) και η επιφανειακή λίπανση τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο.

Προτάσεις λίπανσης

Στον προγραμματισμό της λίπανσης πρέπει να έχουμε στα υπόψη πως τα ελαιόδεντρα έχουν υψηλές απαιτήσεις σε Άζωτο, Κάλιο και Βόριο. Επίσης, σε αλκαλικά και αλατούχα εδάφη επιβάλλεται το Κάλιο να μην είναι χλωριούχο αλλά θειικό. Ενδεικτικοί τύποι σύνθετων (όχι blend) λιπασμάτων που ταιριάζουν άριστα για τη βασική λίπανση είναι τα NITROPHOSKA 12-12-17+2Mg, NITROPHOSKA 20-5-10+2Mg+0,3B και το ENTEC 14-7-17+2Mg. Τα ελαιόδενδρα χρειάζονται  2-5 κιλά λίπασμα/δένδρο αναλόγως ηλικίας. Επιπλέον Βόριο μπορεί να χορηγηθεί με διαφυλλική λίπανση με το SUPRAFIX BOZIN ή AMINO 16.

Την άνοιξη προτιμούμε αζωτούχα λιπάσματα βραδείας αποδέσμευσης τα οποία όμως είναι πλούσια σε Βόριο. Ενδεικτικός τύπος λιπάσματος που ταιριάζει άριστα για την επιφανειακή λίπανση είναι το ENTEC 21-0-0(+0,2B+24S) με δόση 1-3 κιλά/δένδρο. Αν υπάρχει η δυνατότητα λίπανσης με το νερό, τότε θα επιλέξουμε τους κατάλληλους τύπους σύμφωνα με τις οδηγίες του γεωπόνου.

Για τους φίλους της Βιολογικής Γεωργίας υπάρχει το βιολογικό λίπασμα ECO-MIX 7-7-10.

Στο κατάστημα ΄΄ΓΕΩΠΟΝΟΣ΄΄ θα βρείτε τα κορυφαία χημικά λιπάσματα NITROPHOSKA και ENTEC της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής εταιρείας EUROCHEM.

Σε αυτά τα λιπάσματα ο κάθε κόκκος περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται η ελιά. Δείτε τα εδώ

Μυστικά

Tip: Τα φθηνά λιπάσματα συνήθως αποδεικνύονται πιο ακριβά καθώς η παραγωγή θα είναι περιορισμένη. Επιπλέον η ποιότητα του καρπού θα είναι υποβαθμισμένη και επίσης θέτουμε σε κίνδυνο την παραγωγικότητα του δένδρου για τα επόμενα χρόνια.

Tip: Το σωστό για την καλύτερη αφομοίωση των λιπασμάτων είναι η ενσωμάτωση τους στο έδαφος η οποία θα ακολουθηθεί από ελαφρύ πότισμα ή βροχή. Το λίπασμα σκορπίζεται ομοιόμορφα σε ακτίνα 0.5-1.5 μέτρα από τον κορμό.

Tip: Πριν την εφαρμογή οποιασδήποτε λίπανσης θα πρέπει να γίνει ζιζανιοκτονία με χημικό ή μηχανικό τρόπο. Σε αντίθετη περίπτωση τα ζιζάνια (αγριόχορτα) θα απορροφήσουν έως και το 50% των λιπασμάτων που προορίζονται για τις ελιές μας!

Main Menu