Αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς

αντιμετώπιση του δάκου

O δάκος είναι ο σοβαρότερος εχθρός που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ελαιοπαραγωγοί στην Ελλάδα. Προσβάλλει τα δένδρα που φέρουν καρπούς τους οποίους καθιστά μη εμπορεύσιμους και μπορεί να μειώσει την παραγωγή έως και 60%!!!  Όλες οι ποικιλίες ελιάς προσβάλλονται από το δάκο είτε σε μικρότερο είτε σε μεγαλύτερο βαθμό. Η προσβολή ξεκινάει τον Ιούλιο και σταματά τέλη Σεπτεμβρίου ή και αργότερα, οπότε αυτό το διάστημα καλό είναι να αντιμετωπιστεί με συμβατικά φυτοφάρμακα ή με βιολογικά μέσα. Αναλυτικότερα για την αντιμετώπιση του δάκου προτείνονται:

Α) Χρησιμοποίηση παγίδων: Οι παγίδες χρησιμοποιούνται είτε για να καθορίσουμε το πότε θα ψεκάσουμε με εντομοκτόνα είτε για να μειώσουμε τον πληθυσμό του δάκου. Υπάρχουν αρκετοί τύποι δακοπαγίδας. Ο πιο γνωστός είναι το DACUS STICK το οποίο είναι μια πράσινη ράβδος με κόλλα η οποία έχει στο εσωτερικό της προσελκυστικό που βοηθά στην παγίδευση του δάκου. Η επόμενη είναι η δακοπαγίδα G TRAP η οποία έχει στο εσωτερικό της προσελκυστική ουσία. Η τρίτη παγίδα μπορεί να είναι ένα πλαστικό μπουκάλι ή σφαίρα μέσα στα οποία έχουμε βάλει κάποιο προσελκυστικό μαζί με εντομοκτόνο.

Β) Ψεκασμοί φυλλώματος: Το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου ψεκάζουμε με εντομοκτόνα σκευάσματα ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες της ετικέτας. Πρέπει να ψεκαστούν καλά όλα τα φύλλα του ελαιόδεντρου. Εννοείται πως ο τελευταίος ψεκασμός πρέπει να απέχει χρονικά από την ημέρα συγκομιδής σύμφωνα με τις οδηγίες του φυτοφαρμάκου.

Γ) Δολωματικός ψεκασμός: Ψεκάζουμε καλά 1 κάθε 2-5 ελαιόδεντρα. Ο ψεκασμός περιέχει κάποιο προσελκυστικό (πχ ENTOMELA) μαζί με εντομοκτόνο. Εναλλακτικά μπορούμε να ψεκάσουμε ένα κλαδί γεμάτο ελιές σε κάθε δέντρο.

Δ) Βιολογικοί ψεκασμοί: Εφαρμόζουμε όπως και στους ψεκασμούς φυλλώματος με τη σημαντική διαφορά πως χρησιμοποιούμε βιολογικά σκευάσματα όπως το SILIT, NUTRYACTION και METAB.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο το κράτος κάνει ψεκασμούς, σε κάποιες περιοχές, για την αντιμετώπιση του δάκου.

Main Menu