Χειμωνιάτικη φροντίδα του γκαζόν-Απλές συμβουλές

Χειμωνιάτικη φροντίδα του γκαζόν-Απλές συμβουλές

Για να διατηρήσουμε υγιές και όμορφο το γκαζόν όλο το χρόνο θα χρειαστεί να το περιποιηθούμε ακόμα και το χειμώνα. Με τη χειμωνιάτικη φροντίδα του γκαζόν, θα το βοηθήσουμε να ανταπεξέλθει στις δύσκολες χειμωνιάτικες συνθήκες και να είναι έτοιμο την επόμενη άνοιξη. Για να πετύχουμε τα παραπάνω δεν έχουμε από το να ακολουθήσουμε μερικές απλές συμβουλές:

1) Απομακρύνουμε τα πεσμένα φύλλα του φθινοπώρου

Απομακρύνουμε με κάποιο blower ή με μια τσουγκράνα φύλλα, κλαδάκια και πευκοβελόνες που καλύπτουν την επιφάνεια του χλοοτάπητα. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα επαναλαμβάνουμε τη συγκεκριμένη εργασία ώστε να διατηρήσουμε τον χλοοτάπητα καθαρό. Έτσι ο χλοοτάπητας θα φωτοσυνθέσει και θα αναπτυχθεί καλύτερα.

2) Κούρεμα του χλοοτάπητα

Το γκαζόν κουρεύεται σε πιο αραιά διαστήματα τον χειμώνα σε σχέση με το καλοκαίρι. Κουρεύουμε κάθε 15-25 ημέρες περίπου αναλόγως της ανάπτυξης της ποικιλίας γκαζόν που έχουμε.

3) Ξεριζώνουμε τα αγριόχορτα που αναπτύσσονται στο γκαζόν

Πολλά αγριόχορτα (ζιζάνια) φυτρώνουν στους κενούς χώρους του χλοοτάπητα που μπορεί να βρουν, ειδικά το χειμώνα. Τα ζιζάνια ανταγωνίζονται το γκαζόν σε θρεπτικά στοιχεία, νερό και ήλιο κάνοντας πολύ δύσκολη την ανάπτυξη του. Επιπρόσθετα χαλάνε την εικόνα του κήπου μας. Καλό θα είναι να μην χρησιμοποιούμε ζιζανιοκτόνα αυτή την εποχή αλλά να τα ξεριζώνουμε, όποτε τα συναντάμε, με τα χέρια είτε με ειδικά εργαλεία. Η συγκεκριμένη χειμωνιάτικη φροντίδα του γκαζόν πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην καταστρέψουμε τον χλοοτάπητα μας.

4) Εμπλουτίζουμε το χώμα με λίπασμα ειδικά σχεδιασμένο για γκαζόν

Γενικά, τα λιπάσματα παρέχουν στα φυτά τα θρεπτικά στοιχεία που βρίσκουν από μόνα τους στη φύση, απλά σε μεγαλύτερη συγκέντρωση ώστε να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα (παραγωγή, εμφάνιση) πολύ πιο γρήγορα. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ο χλοοτάπητας πρέπει να εμπλουτισθεί με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για να συνεχιστεί η ανάπτυξη του την άνοιξη με τον καλύτερο τρόπο. Σύνθετα κοκκώδη λιπάσματα που αποδίδουν εξαιρετικά στο γκαζόν τον χειμώνα είναι τα Nitrophoska bor και το βιολογικό λίπασμα Gemma.

5) Εξαερισμός του χλοοτάπητα

Ο εξαερισμός του γκαζόν δεν είναι μια πολυτέλεια αλλά ουσιαστική εργασία φροντίδας του. Το επιφανειακό χώμα (μετά το χειμώνα) έχει την τάση να γίνεται αδιαπέραστο στο νερό και το οξυγόνο δυσχεραίνοντας σημαντικά την ανάπτυξη των ριζών. Η χειμωνιάτικη φροντίδα του γκαζόν που θα περιλαμβάνει τον εξαερισμό θα εξασφαλίσει την είσοδο του νερού, αέρα αλλά και των λιπασμάτων. Αρχές Μαρτίου, ανοίγουμε τρύπες σε όλη την επιφάνεια του γκαζόν χρησιμοποιώντας ειδικά εργαλεία ή μηχανήματα.

Στο κατάστημα ΄΄Γεωπόνος΄΄ βρίσκουμε λύση σε κάθε ανάγκη του κήπου σας είτε με την παροχή συμβουλών είτε με τη συντήρηση του από το ειδικά εκπαιδευμένο συνεργείο μας.

Related posts

Αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς-Μάθετε περισσότερα

O δάκος είναι ο σοβαρότερος εχθρός που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ελαιοπαραγωγοί στην Ελλάδα. Προσβάλλει τα δένδρα που φέρουν καρπούς τους οποίους καθιστά μη εμπορεύσιμους και μπορεί να μειώσει την παραγωγή έως και 60%!!!  Όλες οι ποικιλίες ελιάς προσβάλλονται από το δάκο είτε σε μικρότερο είτε σε μεγαλύτερο βαθμό....

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελεσματική προστασία από τα φίδια-Μάθετε περισσότερα

Προστατευτείτε από τα φίδια Τα φίδια ανήκουν στην κατηγορία των ερπετών και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα από τον Μάρτιο έως και τον Οκτώβριο. Τους κρύους μήνες πέφτουν σε χειμερία νάρκη. Τα φίδια τρέφονται με τρωκτικά, σαύρες αλλά και με έντομα. Είναι ψυχρόαιμα ζώα και για αυτό τον λόγο καταφεύγουν σε...

Διαβάστε περισσότερα

Η καλύτερη προστασία από τα κουνούπια-Διαβάστε εδώ

Τα κουνούπια είναι τα σημαντικότερα αιμομυζητικά αρθρόποδα στη Γη. Είναι υπεύθυνα για τη μετάδοση θανατηφόρων ασθενειών όπως ελονοσία, κίτρινος πυρετός, δάγκειος πυρετός, εγκεφαλίτιδες κ.α. Στη χώρα μας έχει εμφανισθεί τα τελευταία χρόνια και το κουνούπι Τίγρης. Τα κουνούπια τρέφονται συνήθως με νέκταρ και γύρη όμως τα θηλυκά χρειάζονται και...

Διαβάστε περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *