Φυσικό γκαζόν ή συνθετικός χλοοτάπητας?

Φυσικός και συνθετικός χλοοτάπητας

Στο συγκεκριμένο άρθρο ΄΄ φυσικό γκαζόν ή συνθετικός χλοοτάπητας ΄΄ σας βοηθάμε να επιλέξετε σωστά σύμφωνα με τις ανάγκες σας.

Αναμφίβολα, ένας καταπράσινος χλοοτάπητας ομορφαίνει τον κήπο μας και αναβαθμίζει αισθητικά το σπίτι μας. Τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας του υψηλού κόστους συντήρησης του φυσικού γκαζόν, έχει κερδίσει έδαφος ο συνθετικός χλοοτάπητας στους κήπους αλλά και σε μπαλκόνια, ταράτσες κ.α. Παρακάτω συγκρίνουμε τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα ανάμεσα σε φυσικό ή τεχνητό γκαζόν ώστε να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει.

Χώρος τοποθέτησης και χρήσεις

Το συνθετικό γκαζόν, πέρα από τον κήπο, αποτελεί την ιδανική αλλά και μοναδική επιλογή για την κάλυψη της βεράντας, της ταράτσας και του μπαλκονιού.  Επίσης, χρησιμοποιείται ευρύτατα σε αθλητικά κέντρα, παιδικές χαρές, παιδότοπους, παιδικούς σταθμούς, κτήματα γάμων, πάρκα καθώς και σε ξενοδοχεία. Τέλος, αξίζει να προστεθεί πως το τεχνητό γκαζόν δεν επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες και την τοποθεσία. Το φυσικό γκαζόν επειδή μπορεί να τοποθετηθεί μόνο σε καλά προετοιμασμένο χώμα και έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις κλίματος, αναλόγως την ποικιλία, περιορίζει τις επιλογές μας.

Εμφάνιση και αίσθηση

Τα τελευταία χρόνια έχει βελτιωθεί σημαντικά η ποιότητα του συνθετικού χλοοτάπητα ώστε να μοιάζει με τον φυσικό. Ανάλογα με τη τελική χρήση του γκαζόν υπάρχει μεγάλη γκάμα επιλογών που αφορούν το ύψος της ίνας, την πυκνότητα και το χρώμα. Όσο καλύτερη ποιότητα επιλέξουμε τόσο περισσότερο πλησιάζουμε στο επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα και την αίσθηση του φυσικού γκαζόν.  Τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού θα χρειαστεί να βρέχεται για να μειωθεί η θερμοκρασία του.
Το βασικό πλεονέκτημα του σωστά συντηρημένου φυσικού χλοοτάπητα είναι η άψογη εμφάνιση και η αίσθηση πολυτέλειας που προσφέρει.

Κόστος τοποθέτησης και συντήρησης

Αναμφισβήτητα, το υψηλό κόστος τοποθέτησης του πλαστικού γκαζόν δυσκολεύει την απόφαση εγκατάστασης εκτός και αν πρόκειται για μικρή επιφάνεια. Ενδεικτικά, αναφέρουμε πως η τιμή του συνθετικού χλοοτάπητα ξεκινά από τα 12.6 ευρώ+ΦΠΑ το τετραγωνικό μέτρο. Το κόστος των εργατικών ξεκινά από τα 2 ευρώ+ΦΠΑ το τετραγωνικό μέτρο. Το τεράστιο πλεονέκτημα του είναι πως δεν χρειάζεται συντήρηση. Ο συνθετικός χλοοτάπητας αποσβένει το κόστος του σε 2-3 χρόνια σε αντίθεση με το φυσικό γκαζόν όπου έχει πολλά έξοδα κάθε χρόνο!! Σημαντικά επίσης πλεονεκτήματα του συνθετικού χλοοτάπητα είναι η εύκολη τοποθέτηση του και ότι είναι πράσινος όλο το χρόνο. 

Ο φυσικός χλοοτάπητας έχει μικρότερο κόστος αγοράς και εγκατάστασης αλλά σημαντικά μεγαλύτερο κόστος συντήρησης σε βάθος χρόνων. Ενδεικτικά, αναφέρουμε πως η τιμή του φυσικού χλοοτάπητα ξεκινά από τα 6 ευρώ+ΦΠΑ/τετραγωνικό. Επίσης, το κόστος των εργατικών ξεκινά από 1 ευρώ+ΦΠΑ/τετραγωνικό. Η ετήσια σωστή συντήρηση του όμως μπορεί να κοστίσει από 2-7 ευρώ+ΦΠΑ/τετραγωνικό. Συγκεκριμένα, χρειάζεται σωστή προετοιμασία εδάφους (υλικά, εργατικό κόστος), εγκατάσταση αυτόματου ποτίσματος, υψηλή κατανάλωση νερού, εργατικό κόστος για τη φροντίδα του, λιπάσματα, φυτοφάρμακα κ.α. Διαβάστε περισσότερα στο σχετικό άρθρο.

Φυσικό γκαζόν ή συνθετικός χλοοτάπητας?

Η τελική επιλογή ανάμεσα σε αληθινό ή συνθετικό γρασίδι εξαρτάται από πολλές παραμέτρους. Η προσωπική αισθητική, οι επικρατούσες συνθήκες, η προοριζόμενη χρήση, ο προσωπικός χρόνος, κόστος αγοράς-συντήρησης κλπ. επηρεάζουν την τελική απόφαση. Όποια και αν είναι η τελική επιλογή σας, είμαστε δίπλα σας για να σας συμβουλέψουμε σωστά και να αναλάβουμε τη σωστή τοποθέτηση είτε του συνθετικού είτε του φυσικού χλοοτάπητα στο χώρο σας. Οι συνθετικοί χλοοτάπητες που διαθέτουμε έχουν εργοστασιακή εγγύηση 7-8 χρόνια, είναι οικολογικοί και απαλλαγμένοι από επικίνδυνες ουσίες. Στο κατάστημα ΓΕΩΠΟΝΟΣ μπορείτε επίσης να επιλέξετε μέσα από μεγάλη ποικιλία από συνθετικό χλοοτάπητασπόρους γκαζόν, φυσικό χλοοτάπητα, λιπάσματα για γκαζόν, εργαλεία κήπου, φυτοπροστατευτικά προϊόντα κ.α.

Συμβουλή: Στην αγορά υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές του συνθετικού χλοοτάπητα (4-50 ευρώ/τετραγωνικό μέτρο). Όσο πιο φθηνός είναι ο τάπητας τόσο μικρότερη η διάρκεια ζωής του (1-2 χρόνια), η αντοχή του στη συχνή χρήση και μεγαλύτερη πιθανότητα να περιέχει ουσίες επικίνδυνες για την υγεία μας.

Related posts

Κάμπια των πεύκων-βιολογική αντιμετώπιση

Λίγα λόγια για την κάμπια του πεύκου Η γνωστή σε όλους μας κάμπια των πεύκων είναι ο σημαντικότερος εχθρός των πεύκων και ιδιαίτερα των μικρότερων δέντρων καθώς μπορεί να προκαλέσει την ολοκληρωτική ξήρανση τους.

Διαβάστε περισσότερα

Χειμωνιάτικη φροντίδα του γκαζόν-Απλές συμβουλές

Για να διατηρήσουμε υγιές και όμορφο το γκαζόν όλο το χρόνο θα χρειαστεί να το περιποιηθούμε ακόμα και το χειμώνα. Με τη χειμωνιάτικη φροντίδα του γκαζόν, θα το βοηθήσουμε να ανταπεξέλθει στις δύσκολες χειμωνιάτικες συνθήκες και να είναι έτοιμο την επόμενη άνοιξη.

Διαβάστε περισσότερα