Κλάδεμα της ελιάς-Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Κλάδεμα της ελιάς-Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Γενικά

Το σωστό κλάδεμα της ελιάς χαρακτηρίζεται ως η δεύτερη τροφή για τα ελαιόδεντρα. Τα ελαιόδεντρα αντιδρούν θετικά στο κλάδεμα το οποίο γίνεται συνήθως μαζί με την συγκομιδή ή ακόμα καλύτερα μετά από αυτή τον χειμώνα. Οι στόχοι του κλαδέματος είναι α) η δημιουργία ισχυρού κορμού και φυλλώματος β) η απολαβή υψηλής και ποιοτικής παραγωγής γ) η διευκόλυνση των καλλιεργητικών εργασιών και δ) η μείωση της τάσης των δένδρων για παρενιαυτοφορία. Τα κλαδέματα διακρίνονται σε 1) κλάδεμα μόρφωσης 2) κλάδεμα καρποφορίας 3) κλάδεμα ανανέωσης και 4) κλάδεμα αναγέννησης.

Τύποι κλαδεμάτων

Το κλάδεμα μόρφωσης γίνεται στα μικρά δένδρα και αποσκοπεί στο να δημιουργήσουμε το τελικό σχήμα του δένδρου. Πρέπει να είναι ελαφρύ και συνήθως αφαιρούμε τα περιττά κλαδιά. Το συγκεκριμένο κλάδεμα γίνεται μετά το 3 ή 4 έτος ηλικίας τους.

Το κλάδεμα καρποφορίας πραγματοποιείται κάθε χρόνο και πρέπει να είναι μέτριο. Σκοπός είναι να ευνοηθεί η νέα καρποφόρα βλάστηση, να αφαιρεθεί η ξερή βλάστηση και να αυξηθεί ο φωτισμός της φυλλικής επιφάνειας του δέντρου.

Το κλάδεμα ανανέωσης χρειάζεται σε ελαιόδεντρα που είναι παραμελημένα και δεν έχουν δεχτεί κλάδεμα αρκετά χρόνια. Αφαιρούμε τα ξερά ή διασταυρούμενα κλαδιά και μειώνουμε στο μισό το μήκος των δευτερογενών βραχιόνων.

Το κλάδεμα αναγέννησης είναι ακόμα πιο αυστηρό από αυτό της ανανέωσης. Εφαρμόζεται σε γερασμένα δένδρα και αποσκοπεί σε πλήρη ανανέωση του σκελετού με καρατομήσεις βραχιόνων σε απόσταση 30cm από το σημείο εκπτύξεως τους.

Με την ολοκλήρωση του κλαδέματος καίμε όλα τα κλαδιά που κόψαμε ώστε να μην αποτελέσουν εστίες μόλυνσης.

Στο κατάστημα ΄΄ΓΕΩΠΟΝΟΣ΄΄ μπορείτε να μας συμβουλευθείτε για το σωστό κλάδεμα της ελιάς. Επίσης μπορείτε να προμηθευτείτε όλα τα εργαλεία που χρειάζεστε, για να το πραγματοποιήσετε. Δείτε τα εδώ

Tip: Το κλάδεμα είναι εργασία ουσιώδους σημασίας και πρέπει να γίνεται από εργάτες με μεγάλη εμπειρία.

Tip: Αμέσως μετά το κλάδεμα καλό θα είναι να εφαρμοστεί ψεκασμός με χαλκό ώστε να προστατευθούν οι τομές από βακτήρια και μύκητες.

Related posts

Χειμωνιάτικη φροντίδα του γκαζόν-Απλές συμβουλές

Για να διατηρήσουμε υγιές και όμορφο το γκαζόν όλο το χρόνο θα χρειαστεί να το περιποιηθούμε ακόμα και το χειμώνα. Με τη χειμωνιάτικη φροντίδα του γκαζόν, θα το βοηθήσουμε να ανταπεξέλθει στις δύσκολες χειμωνιάτικες συνθήκες και να είναι έτοιμο την επόμενη άνοιξη. Για να πετύχουμε τα παραπάνω δεν έχουμε...

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς-Μάθετε περισσότερα

O δάκος είναι ο σοβαρότερος εχθρός που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ελαιοπαραγωγοί στην Ελλάδα. Προσβάλλει τα δένδρα που φέρουν καρπούς τους οποίους καθιστά μη εμπορεύσιμους και μπορεί να μειώσει την παραγωγή έως και 60%!!!  Όλες οι ποικιλίες ελιάς προσβάλλονται από το δάκο είτε σε μικρότερο είτε σε μεγαλύτερο βαθμό....

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελεσματική προστασία από τα φίδια-Μάθετε περισσότερα

Προστατευτείτε από τα φίδια Τα φίδια ανήκουν στην κατηγορία των ερπετών και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα από τον Μάρτιο έως και τον Οκτώβριο. Τους κρύους μήνες πέφτουν σε χειμερία νάρκη. Τα φίδια τρέφονται με τρωκτικά, σαύρες αλλά και με έντομα. Είναι ψυχρόαιμα ζώα και για αυτό τον λόγο καταφεύγουν σε...

Διαβάστε περισσότερα