Κάμπια των πεύκων-βιολογική αντιμετώπιση

κάμπια των πεύκων

Λίγα λόγια για την κάμπια του πεύκου

Η γνωστή σε όλους μας κάμπια των πεύκων είναι ο σημαντικότερος εχθρός των πεύκων και ιδιαίτερα των μικρότερων δέντρων καθώς μπορεί να προκαλέσει την ολοκληρωτική ξήρανση τους.

Οι πεταλούδες (ακμαία) ζευγαρώνουν και αφήνουν τα αυγά τους στις πευκοβελόνες, τη περίοδο Ιούλιο-Οκτώβριο. Μετά από 1-1.5 μήνα εκκολάπτονται οι προνύμφες 1ου σταδίου και οι οποίες δημιουργούν τις πρώτες φωλιές στη κόμη των πεύκων. Όσο μειώνεται η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, οι προνύμφες των επόμενων σταδίων φτιάχνουν τις φωλιές τους σε ψηλότερα σημεία των δέντρων. Στα τέλη του χειμώνα, οι προνύμφες κατεβαίνουν από τους κορμούς των πεύκων αναζητώντας το πιο κατάλληλο σημείο εδάφους για να εισχωρήσουν σε αυτό και να μεταμορφωθούν σε πεταλούδες οι οποίες θα εξέλθουν από το έδαφος στα μέσα του καλοκαιριού. Έτσι ολοκληρώνεται ο βιολογικός κύκλος του συγκεκριμένου εντόμου.

Προβλήματα που προκαλεί

Το πιο σημαντικό πρόβλημα που προκαλεί η κάμπια των πεύκων είναι η καταστροφή του φυλλώματος των δένδρων. Σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει στην ολοκληρωτική ξήρανση τους. Το επόμενο σημαντικό πρόβλημα που προκαλεί στους ανθρώπους και τα κατοικίδια είναι οι αλλεργιογόνες ουσίες που φέρουν οι τρίχες της κάμπιας. Σε επαφή με το δέρμα προκαλεί έντονο κνησμό, δερματίτιδες, ερεθισμός των ματιών, δακρύρροια κλπ. Στα κατοικίδια προκαλεί πρήξιμο στη γλώσσα, μύτη, κνησμό και μολύνσεις. Τέλος, η παρουσία στον κήπο μας πεύκων με κουκούλια και ελάχιστο φύλλωμα είναι αρκετά αντιαισθητικό.

Αντιμετώπιση της κάμπιας των πεύκων

  1. Ψεκασμός όλου του πεύκου με το βιολογικό εντομοκτόνο Bactospeine. Ο ψεκασμός ξεκινάει αρχές-μέσα Σεπτεμβρίου και επαναλαμβάνεται 2-3 εβδομάδες αργότερα. Με αυτόν τον τρόπο οι κάμπιες του πρώτου σταδίου θα καταναλώσουν πευκοβελόνες ψεκασμένες με το συγκεκριμένο βάκιλο και θα ψοφήσουν σε λίγες ημέρες.
  2. Διακοπή σύζευξης με την τοποθέτηση κατάλληλων παγίδων που εκλύουν φερομόνες ώστε να καθίσταται δύσκολη η σύζευξη των ακμαίων μεταξύ τους.
  3. Αναμένουμε άμεσα τις νέες παγίδες που παγιδεύουν τις κάμπιες που κατεβαίνουν από τα πεύκα στο έδαφος. Έτσι αυτές δε θα μεταμορφωθούν σε πεταλούδες οι οποίες με τη σειρά τους θα γεννούσαν αυγά.

Στην επιχείρηση ΄΄ΓΕΩΠΟΝΟΣ΄΄ εξειδικευόμαστε στην επιτυχημένη καταπολέμηση της κάμπιας των πεύκων σε κατοικίες, ξενοδοχεία, σχολεία κ.α. καθώς γνωρίζουμε άριστα το συγκεκριμένο αντικείμενο και έχουμε και τα κατάλληλα μέσα και το προσωπικό να το αντιμετωπίσουμε.

Main Menu